Traditionele Chinese Voedingsleer door Piet Peeters

Traditionele Chinese Voedingsleer  door Piet Peeters

In de Westerse voedingsleer praat men vaak over vitamines en mineralen, men praat over gekookt en rauw voedsel, over voedingswaarde enz.

 De Chinese medicijnenleer deelt de voeding in naar energetische effecten en niet zozeer naar de soort voeding. Sommige voedingsstoffen worden gezien als verwarmend en voedzaam en ander voedingsstoffen worden gezien als koelend en afbrekend; sommig voedsel is goed om levensenergie aan te maken en ander voedsel  is er om yin of yang aan te vullen.


 Brood met biefstuk heeft volgens de Westerse kijk op voeding altijd de zelfde voedingswaarde, om het even wie dit brood met biefstuk eet. In de Traditionele Chinese Medicijnenleer kan biefstuk met brood goed zijn voor iemand met bloed deficiëntie klachten, dit eten kan echter slecht uitpakken voor iemand met bloed hitte of bloed damp hitte.


 Voedsel moet of ondersteunend werken voor de gezondheid van het individu of zorgen dat die persoon gezond blijft en of dat wel of niet het geval is hangt af van de constitutie van die bewuste persoon. Het gaat niet om het eten van gezond voedsel maar om het eten van gezond voedsel dat past bij individuele types.


 Wanneer we op deze manier naar voeding kijken dan kunnen we zeggen dat voeding onze individuele gezondheid ondersteunt of dat deze juist afbreuk doet aan onze gezondheid. Het zelfde voedsel hoe gezond ook Westers gezien kan in de Oosterse visie slecht zijn voor het ene individu terwijl het wel werkt voor een ander individu. Anders gezegd: Afhankelijk van zijn of haar constitutie is voeding goed voor een zeker individu. Sommige personen zullen rauw voedsel omarmen, terwijl andere personen er gigantische buikpijn van krijgen omdat hun spijsvertering te zwak is. Niet het voedsel is bepalend voor de gezondheid maar bepalend voor de gezondheid is de persoon die dat voedsel eet. Ook de bereiding van het voedsel is van invloed op het effect dat die voeding uiteindelijk zal sorteren.


Welk effect heeft de bereiding van voeding op de natuur van de voeding.

De natuur van de voeding wordt op de eerste plaats ingedeeld in heet en koud.

We gaan de voeding bekijken naar haar natuur van heet naar koud. Eerst het begrip Heet en Koud. We kennen allemaal de Spaanse peper. We weten dat die heet voelt als we die eten. Leggen we die peper in de koelkast en we eten we dat vurige duiveltje daarna blijkt die evengoed heet te blijven wanneer we die proeven. De natuur van dit product is dus heet. We kunnen het wel iets koeler maken of iets heter door de bereidingswijze maar de natuur van de Spaanse peper is heet. 

Van heet naar koud kennen we de volgende bereidingen:


Heet


Koud
Geroosterd
gefrituurd
gebakken
roerbakken
gestoofd 
gekookt
gestoomd
rauw

Gezien de werking van de Chinese filosofie kunnen we zeggen dat voedsel ons helpt om


….. wordt vervolgd

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren
(wordt niet getoond)
Laatste artikelen
Mis geen Voedselradar.nl nieuws meer!