Als we eten, kiezen we meestal voedsel dat
we heel lekker vinden. Anderen letten liever op hoe gezond een bepaald
voedingsmiddel is voordat ze het eten. In ieder geval is voeding een cruciaal
onderdeel van ons wezen. Er wordt wel gesuggereerd dat het lichaam maar twee
weken zonder eten kan voordat het begint af te breken vanwege een gebrek aan
voedingsstoffen. Heb je er ooit bij stilgestaan, terwijl je een lekkere rode,
rijpe appel naar binnen werkt, dat je misschien iets giftigs aan het eten bent?
Veel mensen weten het niet, maar een hoop van de tegenwoordige voedingsmiddelen
die we eten zijn giftig! Hier volgt een lijst van tien giftige voedingsmiddelen
waar wij als mensen gewoon geen nee tegen kunnen zeggen.
10. Cassave (Yuca)
Cassave, dat in Nederland steeds
vaker wordt gegeten, is een houtachtige struik die meestal in het Caraïbisch
gebied en in Zuid-Amerika wordt gevonden. Er zijn twee soorten: de zoete en de
bittere. Beiden bevatten de giftige stof cyanogene glucociden, die we meestal
blauwzuur noemen. Blauwzuur kan in het lichaam worden omgezet in cyanide, een
zeer giftige stof.
Als cassave verkeerd wordt bereid, kan het dodelijk zijn.
Cassavevergiftiging vanwege hoge concentraties cyanide staat bekend als Konzo.
Het leidt tot onomkeerbare verlamming.
Interessant feit: Door cassavewortels te koken maak je de blauwzuur
onschadelijk en kan deze gewoon gegeten worden.
9. Kogelvis
Kogelvis is het tweede meest giftige
gewervelde dier ter wereld. Hoewel kogelvissen in de VS en Europa niet
voorkomen, zien velen in Korea en Japan sommige delen van de vis als
delicatessen. Bepaalde organen van de vis, zoals de lever, zijn echter extreem
giftig en kunnen dodelijk zijn. Het gif in de vis, dat tetrodotoxine heet, kan
gevoelloosheid, hoge bloeddruk en spierverlamming veroorzaken. Dit leidt tot de
dood als de middenrifspieren verlamd raken, waardoor de ademhaling stopt. Veel
mensen in Aziatische landen blijven toch de vis, die fugu genoemd wordt als hij
gegeten wordt, gewoon eten.
Interessant feit: De Keizer van Japan heeft het eten van kogelvis
verboden.
8. Paddenstoelen
Er zijn ongeveer 5000 soorten
paddenstoelen bekend in ons land en ongeveer honderd ervan schijnen giftig te
zijn, waarvan minder dan een dozijn dodelijk. In ieder geval kunnen
paddenstoelen maag- en darmklachten geven. Omdat er zoveel soorten zijn, kan
het moeilijk zijn om te herkennen welke giftig zijn. Als regel wordt meestal
gezegd dat elke paddenstoel die je in het wild vindt zeer waarschijnlijk giftig
is. Eén van de dodelijkste soorten paddenstoelengiffen is alfa-amantine, wat
zeer ernstige leverschade berokkent.
Interessant feit: Er zijn 38.000 soorten paddenstoelen bekend; ongeveer
5% daarvan is giftig.
7. Cashewnoten
Cashewnoten – eigenlijk zaden en
geen noten – groeien in een kleine vrucht met een schelpachtige structuur die
onder een grotere ‘schijnvrucht’ hangt. Als je ‘rauwe cashews’ koopt in de
winkel, zijn ze eigenlijk gestoomd en niet echt rauw. Dat is omdat rauwe
cashews urushiol bevatten, dezelfde stof die in de gifsumak (‘poison ivy’) voorkomt.
Het kan een (huid)reactie veroorzaken die lijkt op die van poison ivy. Als je
een bepaalde hoeveelheid urushiol binnenkrijgt, kan het dodelijk zijn.
Cashewnotenvergiftiging is zeldzaam, maar degenen die betrokken zijn bij het
verwerken of pellen ervan kunnen soms de bijwerkingen ervaren.
Interessant feit: Cashewnoten groeien onder een vrucht die in
Zuid-Amerikaanse landen soms wordt gegeten en de zaden (cashewnoten) worden dan
weggegooid.
6. Chilipepers
Je hebt waarschijnlijk in je leven
wel een paar chilipepers gegeten. Of hij nu extreem heet was of een tamelijk
milde, elke peper die je ooit hebt gegeten bevatte een stof genaamd capsaïcine.
In chilipepers is het de capsaïcine wat ze ‘heet’ maakt. Natuurlijk kan één
peper geen kwaad, maar als je er genoeg van eet kan capsaïcine je doden. De
stof is zo sterk dat hij wordt gebruikt als verfverwijderaar en hij wordt zelfs
gebruikt in pepperspray die de politie gebruikt. In de hetere chilipepers zoals
de habaneros kan capsaïcine op de huid gevoeld worden bij het snijden, het
veroorzaakt ten brandend gevoel.
Interessant feit: In chilipepers zit enorm veel vitamine C. Eén groene
chilipeper bevat ongeveer 4 keer zoveel vitamine C als in één sinaasappel.
5. Aardappels
Iedereen heeft wel het één en ander
gehoord over aardappels. Het gaat bijvoorbeeld over de aardappel-hongernood,
een Iers verhaal, of één of ander historisch evenement dat aardappels betreft,
één ding heb je misschien niet gehoord en dat is dat aardappels giftig zijn. De
steel en de bladeren van de plant zijn giftig, maar ook de aardappel zelf is
giftig. Misschien heb je wel eens goed gekeken naar een aardappel en gezien dat
sommige wat groenig zijn. Dit komt door het gehalte van glycoalkaloïde gif. In
het verleden zijn er doden gevallen vanwege aardappelvergiftiging. Het is
zeldzaam, maar het kan gebeuren als iemand thee drinkt van aardappelloof, of
groene aardappelen eet. De dood treedt niet plotseling op. Meestal voelt iemand
zich eerst zwak worden en raakt dan in een coma. Wees niet bang als je zo nu en
dan eens een groen stukje chips tegenkomt, maar gooi wel alle aardappelen weg
die groene pitten, spruiten of een groenige schil hebben, vooral als je de
aardappels aan kinderen geeft.
Interessant feit: Aardappelen zijn een prima voedingsbron voor astronauten!
In 1995 werden zelfs aardappelplanten meegenomen de ruimte in op de Columbia en
daar gekweekt.
4. Amandelen
Amandelen, die bijna altijd noten
worden genoemd, zijn eigenlijk zaden en ze zijn uitermate populair in de
keukens over de hele wereld. Amandelen zijn, net als cashewnoten, zeer giftig
als ze niet op de één of andere manier zijn verhit. Het gaat meestal om de
bittere amandelen die moeten worden behandeld om van het gif af te komen. De
zaden zitten vol met cyanide en in veel landen mogen amandelen dan ook niet
worden verkocht als ze niet zijn bewerkt, zodat het gif uit het zaad is
weggehaald.
Interessant feit: Amandelen schijnen één van de vroegst bekende
gecultiveerde voedingsmiddelen te zijn. Ze worden al in het Oude Testament van
de Bijbel genoemd.
3. Kersen
Kersen horen absoluut tot de meest
veelzijdige fruitsoorten. Je kunt ze rauw, gekookt, of gebakken eten en ze
kunnen zuur of zoet zijn. Kersen kunnen ook gebruikt worden in bepaalde soorten
likeur. Hoewel het heerlijke rode vruchten zijn, zijn ze wel giftig. Als je wel
eens een kers hebt gegeten en per ongeluk op de pit hebt gebeten, dan heb je
zeer waarschijnlijk waterstofcyanide in je lichaam gebracht. Als je kauwt op
een kersenpit, of als hij wordt geplet of hoe dan ook beschadigd, wordt er
automatisch waterstofcyanide geproduceerd. Symptomen van milde vergiftiging
zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, angst en braken. Grotere
doses kunnen leiden tot moeite met ademhaling, verhoogde bloeddruk en hartritme
en nierfalen. Ook een coma, of stuiptrekkingen kunnen optreden en overlijden
vanwege ademstilstand.
Interessant feit: Kersen bevatten enorme hoeveelheden melatonine, wat
goed is voor de nachtrust en jetlags.
2. Appels
Appels zijn echt populaire vruchten, waar je ook gaat. Net als een paar anderen
in de lijst, en vele andere soorten fruit, bevatten appels cyanide, maar niet
in grote hoeveelheden. Het fruit zelf bevat de stof niet, maar je kunt het wel
vinden in de zaden van de appel. Als je alle zaden uit één appel eet zul je
niet doodgaan, maar het is echt niet aan te bevelen. Natuurlijk kan het wel tot
complicaties leiden als je maar genoeg appelzaden eet, als je er dus op kauwt
en ze doorslikt.
Interessant feit: Appels blijven drijven omdat ten minste 25% van hun
gewicht uit niets dan lucht bestaat.
1. Tomaten
Ondanks de enorme populariteit van tomaten in veel landen is het wel waar dat
ze giftig zijn. Hoewel de vrucht zelf geen gif bevat, zit er wel een stof
genaamd glycoalkaloïde zoals solanine en tomatine. Het schijnt dat in wilde
tomaten een hoger gehalte van die stof te vinden is, maar de gekweekte bevatten
het ook. Deze stof staat erom bekend dat het maagpijn en nervositeit kan
veroorzaken. De giftige stof zit voornamelijk in groene, onrijpe, tomaten. Zorg
dus dat je alleen rijpe tomaten eet!
Interessant feit: In 1893 werd er in het Hooggerechtshof van de VS
gediscussieerd over de vraag of een tomaat een vrucht of een groente was,
vanwege de belastingheffing op groenten, niet op fruit. Uiteindelijk oordeelde
de rechter dat een tomaat een groente is als het belasting betreft, maar
botanisch gezien een vrucht is.
Eervolle vermeldingen: Rabarber,
nootmuskaat, rauwe kidneybonen en castorolie.
Dion
Geplaatst op: 04-03-2017 14:49:58
iris westerveld
Geplaatst op: 29-05-2017 14:59:47
Elfriede
Geplaatst op: 08-06-2017 20:55:18
Kolf Fuppelband
Geplaatst op: 03-11-2017 09:48:28
ronnie smit
Geplaatst op: 09-01-2018 01:55:50
Grim Reaper
Geplaatst op: 16-07-2018 15:40:40
Jacoba
Geplaatst op: 17-07-2018 12:08:55
Hedwig
Geplaatst op: 28-12-2018 19:23:39
Derley
Geplaatst op: 12-04-2019 15:21:02
arda
Geplaatst op: 05-07-2019 00:50:55
Emmy Masselink
Geplaatst op: 21-10-2019 22:35:35
Tyger
Geplaatst op: 14-11-2019 07:38:20
Dirk
Geplaatst op: 27-05-2020 13:22:20
Joop olijkerd
Geplaatst op: 05-07-2020 15:29:26
Henk
Geplaatst op: 19-09-2020 17:20:56
Arno Willems
Geplaatst op: 22-09-2020 13:14:59
Arno Willems
Geplaatst op: 22-09-2020 13:16:07
Olga
Geplaatst op: 13-10-2020 09:47:19
Sejda
Geplaatst op: 09-02-2021 19:20:23
pip
Geplaatst op: 11-02-2021 10:42:22
Orry
Geplaatst op: 07-06-2021 17:36:09
Henk
Geplaatst op: 05-05-2022 15:13:34
Jay
Geplaatst op: 08-10-2022 00:55:29
Tanja
Geplaatst op: 15-10-2022 12:38:11
philip
Geplaatst op: 17-10-2022 19:29:52