Top 10 van giftig eten waar we gek op zijn

Top 10 van giftig eten waar we gek op zijn

Als we eten, kiezen we meestal voedsel dat we heel lekker vinden. Anderen letten liever op hoe gezond een bepaald voedingsmiddel is voordat ze het eten. In ieder geval is voeding een cruciaal onderdeel van ons wezen. Er wordt wel gesuggereerd dat het lichaam maar twee weken zonder eten kan voordat het begint af te breken vanwege een gebrek aan voedingsstoffen. Heb je er ooit bij stilgestaan, terwijl je een lekkere rode, rijpe appel naar binnen werkt, dat je misschien iets giftigs aan het eten bent? Veel mensen weten het niet, maar een hoop van de tegenwoordige voedingsmiddelen die we eten zijn giftig! Hier volgt een lijst van tien giftige voedingsmiddelen waar wij als mensen gewoon geen nee tegen kunnen zeggen.

10. Cassave (Yuca)
Cassave, dat in Nederland steeds vaker wordt gegeten, is een houtachtige struik die meestal in het Caraïbisch gebied en in Zuid-Amerika wordt gevonden. Er zijn twee soorten: de zoete en de bittere. Beiden bevatten de giftige stof cyanogene glucociden, die we meestal blauwzuur noemen. Blauwzuur kan in het lichaam worden omgezet in cyanide, een zeer giftige stof.

Als cassave verkeerd wordt bereid, kan het dodelijk zijn. Cassavevergiftiging vanwege hoge concentraties cyanide staat bekend als Konzo. Het leidt tot onomkeerbare verlamming.

Interessant feit: Door cassavewortels te koken maak je de blauwzuur onschadelijk en kan deze gewoon gegeten worden.

9. Kogelvis
Kogelvis is het tweede meest giftige gewervelde dier ter wereld. Hoewel kogelvissen in de VS en Europa niet voorkomen, zien velen in Korea en Japan sommige delen van de vis als delicatessen. Bepaalde organen van de vis, zoals de lever, zijn echter extreem giftig en kunnen dodelijk zijn. Het gif in de vis, dat tetrodotoxine heet, kan gevoelloosheid, hoge bloeddruk en spierverlamming veroorzaken. Dit leidt tot de dood als de middenrifspieren verlamd raken, waardoor de ademhaling stopt. Veel mensen in Aziatische landen blijven toch de vis, die fugu genoemd wordt als hij gegeten wordt, gewoon eten.

Interessant feit: De Keizer van Japan heeft het eten van kogelvis verboden.

8. Paddenstoelen
Er zijn ongeveer 5000 soorten paddenstoelen bekend in ons land en ongeveer honderd ervan schijnen giftig te zijn, waarvan minder dan een dozijn dodelijk. In ieder geval kunnen paddenstoelen maag- en darmklachten geven. Omdat er zoveel soorten zijn, kan het moeilijk zijn om te herkennen welke giftig zijn. Als regel wordt meestal gezegd dat elke paddenstoel die je in het wild vindt zeer waarschijnlijk giftig is. Eén van de dodelijkste soorten paddenstoelengiffen is alfa-amantine, wat zeer ernstige leverschade berokkent.

Interessant feit: Er zijn 38.000 soorten paddenstoelen bekend; ongeveer 5% daarvan is giftig.

7. Cashewnoten
Cashewnoten – eigenlijk zaden en geen noten – groeien in een kleine vrucht met een schelpachtige structuur die onder een grotere ‘schijnvrucht’ hangt. Als je ‘rauwe cashews’ koopt in de winkel, zijn ze eigenlijk gestoomd en niet echt rauw. Dat is omdat rauwe cashews urushiol bevatten, dezelfde stof die in de gifsumak (‘poison ivy’) voorkomt. Het kan een (huid)reactie veroorzaken die lijkt op die van poison ivy. Als je een bepaalde hoeveelheid urushiol binnenkrijgt, kan het dodelijk zijn. Cashewnotenvergiftiging is zeldzaam, maar degenen die betrokken zijn bij het verwerken of pellen ervan kunnen soms de bijwerkingen ervaren.

Interessant feit: Cashewnoten groeien onder een vrucht die in Zuid-Amerikaanse landen soms wordt gegeten en de zaden (cashewnoten) worden dan weggegooid.

6. Chilipepers
Je hebt waarschijnlijk in je leven wel een paar chilipepers gegeten. Of hij nu extreem heet was of een tamelijk milde, elke peper die je ooit hebt gegeten bevatte een stof genaamd capsaïcine. In chilipepers is het de capsaïcine wat ze ‘heet’ maakt. Natuurlijk kan één peper geen kwaad, maar als je er genoeg van eet kan capsaïcine je doden. De stof is zo sterk dat hij wordt gebruikt als verfverwijderaar en hij wordt zelfs gebruikt in pepperspray die de politie gebruikt. In de hetere chilipepers zoals de habaneros kan capsaïcine op de huid gevoeld worden bij het snijden, het veroorzaakt ten brandend gevoel.

Interessant feit: In chilipepers zit enorm veel vitamine C. Eén groene chilipeper bevat ongeveer 4 keer zoveel vitamine C als in één sinaasappel.

5. Aardappels
Iedereen heeft wel het één en ander gehoord over aardappels. Het gaat bijvoorbeeld over de aardappel-hongernood, een Iers verhaal, of één of ander historisch evenement dat aardappels betreft, één ding heb je misschien niet gehoord en dat is dat aardappels giftig zijn. De steel en de bladeren van de plant zijn giftig, maar ook de aardappel zelf is giftig. Misschien heb je wel eens goed gekeken naar een aardappel en gezien dat sommige wat groenig zijn. Dit komt door het gehalte van glycoalkaloïde gif. In het verleden zijn er doden gevallen vanwege aardappelvergiftiging. Het is zeldzaam, maar het kan gebeuren als iemand thee drinkt van aardappelloof, of groene aardappelen eet. De dood treedt niet plotseling op. Meestal voelt iemand zich eerst zwak worden en raakt dan in een coma. Wees niet bang als je zo nu en dan eens een groen stukje chips tegenkomt, maar gooi wel alle aardappelen weg die groene pitten, spruiten of een groenige schil hebben, vooral als je de aardappels aan kinderen geeft.

Interessant feit: Aardappelen zijn een prima voedingsbron voor astronauten! In 1995 werden zelfs aardappelplanten meegenomen de ruimte in op de Columbia en daar gekweekt.

4. Amandelen
Amandelen, die bijna altijd noten worden genoemd, zijn eigenlijk zaden en ze zijn uitermate populair in de keukens over de hele wereld. Amandelen zijn, net als cashewnoten, zeer giftig als ze niet op de één of andere manier zijn verhit. Het gaat meestal om de bittere amandelen die moeten worden behandeld om van het gif af te komen. De zaden zitten vol met cyanide en in veel landen mogen amandelen dan ook niet worden verkocht als ze niet zijn bewerkt, zodat het gif uit het zaad is weggehaald.

Interessant feit: Amandelen schijnen één van de vroegst bekende gecultiveerde voedingsmiddelen te zijn. Ze worden al in het Oude Testament van de Bijbel genoemd.

3. Kersen
Kersen horen absoluut tot de meest veelzijdige fruitsoorten. Je kunt ze rauw, gekookt, of gebakken eten en ze kunnen zuur of zoet zijn. Kersen kunnen ook gebruikt worden in bepaalde soorten likeur. Hoewel het heerlijke rode vruchten zijn, zijn ze wel giftig. Als je wel eens een kers hebt gegeten en per ongeluk op de pit hebt gebeten, dan heb je zeer waarschijnlijk waterstofcyanide in je lichaam gebracht. Als je kauwt op een kersenpit, of als hij wordt geplet of hoe dan ook beschadigd, wordt er automatisch waterstofcyanide geproduceerd. Symptomen van milde vergiftiging zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, angst en braken. Grotere doses kunnen leiden tot moeite met ademhaling, verhoogde bloeddruk en hartritme en nierfalen. Ook een coma, of stuiptrekkingen kunnen optreden en overlijden vanwege ademstilstand.

Interessant feit: Kersen bevatten enorme hoeveelheden melatonine, wat goed is voor de nachtrust en jetlags.

2. Appels
Appels zijn echt populaire vruchten, waar je ook gaat. Net als een paar anderen in de lijst, en vele andere soorten fruit, bevatten appels cyanide, maar niet in grote hoeveelheden. Het fruit zelf bevat de stof niet, maar je kunt het wel vinden in de zaden van de appel. Als je alle zaden uit één appel eet zul je niet doodgaan, maar het is echt niet aan te bevelen. Natuurlijk kan het wel tot complicaties leiden als je maar genoeg appelzaden eet, als je er dus op kauwt en ze doorslikt.

Interessant feit: Appels blijven drijven omdat ten minste 25% van hun gewicht uit niets dan lucht bestaat.

1. Tomaten
Ondanks de enorme populariteit van tomaten in veel landen is het wel waar dat ze giftig zijn. Hoewel de vrucht zelf geen gif bevat, zit er wel een stof genaamd glycoalkaloïde zoals solanine en tomatine. Het schijnt dat in wilde tomaten een hoger gehalte van die stof te vinden is, maar de gekweekte bevatten het ook. Deze stof staat erom bekend dat het maagpijn en nervositeit kan veroorzaken. De giftige stof zit voornamelijk in groene, onrijpe, tomaten. Zorg dus dat je alleen rijpe tomaten eet!

Interessant feit: In 1893 werd er in het Hooggerechtshof van de VS gediscussieerd over de vraag of een tomaat een vrucht of een groente was, vanwege de belastingheffing op groenten, niet op fruit. Uiteindelijk oordeelde de rechter dat een tomaat een groente is als het belasting betreft, maar botanisch gezien een vrucht is.

Eervolle vermeldingen: Rabarber, nootmuskaat, rauwe kidneybonen en castorolie.

Auteur: Juglen Zwaan, ahealthylife.nl 

Dion
Geplaatst op: 04-03-2017 14:49:58

Even een opmerking over de appel: Ik denk dat u bedoelt dat 25% van het volume van de appel uit lucht bestaat. Als 25% van het gewicht van een appel uit lucht zou bestaan, zou de appel zo groot zijn als een hele grote watermeloen (30x30x30 cm) bij een gewicht van 150g

iris westerveld
Geplaatst op: 29-05-2017 14:59:47

volgens mij bevatten sperciebonen ook blauwzuur en kun je ze daarom niet rauw eten. ik was nieuwsgierig of andere bonen zoals verse doperwten ook blauwzuur bevatten?

Elfriede
Geplaatst op: 08-06-2017 20:55:18

Rauwe sperziebonen giftig? Onze kinderen aten ze altijd rauw van de stokbonen, als we in de volkstuin bonen gingen plukken. Eerst vond ik het zelf vies, maar naarmate de jaren verstreken en de kids bleven volhouden dat het echt lekker was, ben ik ze ook gaan eten, als ik in de tuin aan het werk was en honger kreeg. Het is echt heel lekker, vers van de plant. En we zijn er nooit ziek van geworden!

Kolf Fuppelband
Geplaatst op: 03-11-2017 09:48:28

Capsaïcine kan geen verf verwijderen. Het is noch een olie, nog een oplosmiddel. Chemisch gezien bevat de stof geen eigenschap welke deze geschikt maakt om verf te verwijderen, het is enkel een irritant voor receptoren. Vermoedelijk komt dit stukje pijnlijk slechte journalistiek voort uit een oud artikel uit 2010 op onder andere The Blaze, waar over de toen nieuwe heetste peper werd gesteld dat deze heet genoeg was om verf af te bladderen. Echter was dit beeldspraak en geen fysieke beschrijving van de eigenschappen van capsaïcine. Nogal slordig. Fake news.

ronnie smit
Geplaatst op: 09-01-2018 01:55:50

ik wil toch niet verder meer dus ga ik het gewoon proberen mijn telefoon nr 0344846044

Grim Reaper
Geplaatst op: 16-07-2018 15:40:40

Leeft Ronnie nog?

Jacoba
Geplaatst op: 17-07-2018 12:08:55

over blauwzuur gesproken: wat dacht je van onze bekende beukenootjes (en het populair wordende eikeltje)? Die kunnen er ook wat van!

Hedwig
Geplaatst op: 28-12-2018 19:23:39

Ik maak me zorgen om Ronnie

Derley
Geplaatst op: 12-04-2019 15:21:02

Ik heb 'm ff gebeld, maar hij neemt niet op. Wat nu? Politie bellen?

arda
Geplaatst op: 05-07-2019 00:50:55

Derley, de reactie van ronnie was in begin 2018... Dus als hij inderdaad een einde gemaakt zou hebben denk ik dat hij al weg is..

Emmy Masselink
Geplaatst op: 21-10-2019 22:35:35

Nou ik vond het knap interessant.

Tyger
Geplaatst op: 14-11-2019 07:38:20

Ik eet altijd amandelen een zak leeg en ik leef nog steeds ????

Dirk
Geplaatst op: 27-05-2020 13:22:20

Een stomme vraag. In een aantal gevallen lees ik dat opwarmen het blauwzuur onschadelijk maakt. Wat dan met lijnzaad of amandelen die je aan je brood toevoegd? Dat wordt zeker verwarmd. Maakt dit het blauwzuur onschadelijk?

Joop olijkerd
Geplaatst op: 05-07-2020 15:29:26

Graag zou ik willen weten of ik mijn schillen van de Casave (heerlijker dan aardappels) die ik altijd bereid, kan laten uitdampen en destileren tot blauwzuur gas. Hoe test ik dit dat dit lukt? Mijn vriend zegt, misschien mijn schoonmoeder vragen. Wie weet het?

Henk
Geplaatst op: 19-09-2020 17:20:56

Ronnie?

Arno Willems
Geplaatst op: 22-09-2020 13:14:59

Je kunt geen beter geen enkele peulvrucht rauw eten. Geen bonen, geen pinda's, geen lupine - niet een peulvrucht, wsant ze zijn rauw allemaal (licht) giftig. Ze bevatten nl lectine waardoor je darmen en nieren beschadigd kunnen raken. Bij verhitting word de lectine afgebroken en daardoor worden peulvruchten pas eetbaar.

Arno Willems
Geplaatst op: 22-09-2020 13:16:07

Je kunt geen beter geen enkele peulvrucht rauw eten. Geen bonen, geen pinda's, geen lupine - niet een peulvrucht, want ze zijn rauw allemaal (licht) giftig. Ze bevatten nl lectine waardoor je darmen en nieren beschadigd kunnen raken. Bij verhitting word de lectine afgebroken en daardoor worden peulvruchten pas eetbaar.

Olga
Geplaatst op: 13-10-2020 09:47:19

Van de peulvruchten zijn alleen rauwe doperwtjes eetbaar..

Sejda
Geplaatst op: 09-02-2021 19:20:23

Er wordt in sommige landen, zoals in turkije of ook in nederland, inde togo, 's rauwe verse amandelen verkocbt.. Met de groene vrucht er nog omheen.. Het is erg sappig en fris, zurig van smaak.. Ik eet ze zelf.. En generaties eten het.. Nog nooit ziek van geworden.. Erg lekker??

pip
Geplaatst op: 11-02-2021 10:42:22

leuk om te weten!

Orry
Geplaatst op: 07-06-2021 17:36:09

Aardappelen zien langs buiten enkel groen omdat ze niet goed onder de grond hebben gezeten of niet volgroeid zijn

Henk
Geplaatst op: 05-05-2022 15:13:34

Ik ga morgen een 250 gram rauwe amandelen eten, vers van de boom en daar achteraan een halve kilo kersen met de pit erin Is een weddenschap dus ik laat weten (of niet) wat waar is van deze beweringen. Wie wenst mij succes?

Jay
Geplaatst op: 08-10-2022 00:55:29

Succes Henk! Ps leef je nog?

Tanja
Geplaatst op: 15-10-2022 12:38:11

Sterkte voor eenieder die rauwe cashews wil scoren. Die moet je toch echt zelf gaan oogsten op een plantage. Alle cashews worden namelijk verhit (bijv door stomen) om de schil eraf te krijgen. Eenmaal behandeld zijn ze eetbaar. Producerende landen voeren ook geen onbewerkte cashews uit. Kan me voorstellen dat zulke regels ook gelden voor amandelen. De raw food rage heeft dat even genegeerd.

philip
Geplaatst op: 17-10-2022 19:29:52

Cyanide een tegenstelling van dood en leven, om je ledematen vlot en gecontroleerd te laten bewegen heb je er een kleine hoeveelheid van nodig. Alles is giftig als je overdrijft.
Reageren
(wordt niet getoond)
Laatste artikelen
Mis geen Voedselradar.nl nieuws meer!